2 Mayıs 2018 Çarşamba

II. Abdülhamid devrinde çekilen bu fotograflar Saraybosna’dan Etiyopya’ya Batum’dan Kahire’ye uzanan imparatorluk coğrafyasının tespih taneleri gibi dağılışından çok değil 25-30 yıl öncesini gösteriyor.


II. Abdulhamid Devri Osmanlı Coğrafyası


II. Abdülhamid devrinde çekilen bu fotograflar Saraybosna’dan Etiyopya’ya Batum’dan Kahire’ye uzanan imparatorluk coğrafyasının tespih taneleri gibi dağılışından çok değil 25-30 yıl öncesini  gösteriyor. Fotoğraflarla bu coğrafyayı gezerken Saraybosna’nın, Varna’nın, İşkodra’nın, Vidin’in Şam’ın, Bağdat’ın Kahire’nin, Kudüs’ün, Mekke ve Medine’nin ne kadar Anadoluya benzediğini görecek son Akdeniz imparatorluğunun izlerini süreceksiniz. Bir zamanlar bir kaç ay süren yolculuklara rağmen buraların birbirine ne kadar yakın, bu gün bir kaç saatlik yolculuklara rağmen buraların birbirine ne kadar uzak olduğunu fark edeceksiniz.

http://tarihvemedeniyet.org/2010/01/ii-abdulhamid-devri-osmanli-cografyasi.html#ixzz0f2Gs1Hmw


Filistin lideri; “Filistinliler Abdülhamid’e borçludur” derken, İsrail Başbakanı Osmanlı idaresinin 2 bölük askerle sağladığı asayişi kendilerinin süper ordularla sağlayamadıklarını itiraf ediyor.Yunanistanda Moni Hagia Kilisesi Belediyenin ellerinden almaya çalıştığı arazilerin kendilerine ait olduğunu Osmanlın’ın verdiği tapularla ispatlıyor. Mesin Latin kilisesi arazilerini elan II. Abdülhamid’in verdiği fermanla elinde tutuyor, büyük devletlerin tasfiyeleride büyük oluyor ve bu devletlerin ölüsüde en az dirisi kadar uzun ömür yaşıyor…
İmparatorluğun son demlerinde; II. Abdülhamid devrinde çekilen bu fotograflar Saraybosna’dan Etiyopya’ya Batum’dan Kahire’ye uzanan imparatorluk coğrafyasının tespih taneleri gibi dağılışından çok değil 25-30 yıl öncesini  gösteriyor. Fotoğraflarla bu coğrafyayı gezerken Saraybosna’nın, Varna’nın, İşkodra’nın, Vidin’in Şam’ın, Bağdat’ın Kahire’nin, Kudüs’ün, Mekke ve Medine’nin ne kadar Anadoluya benzediğini görecek son Akdeniz imparatorluğunun izlerini süreceksiniz. Bir zamanlar bir kaç ay süren yolculuklara rağmen buraların birbirine ne kadar yakın, bu gün bir kaç saatlik yolculuklara rağmen buraların birbirine ne kadar uzak olduğunu fark edeceksiniz.
..
Diğer Sayfalar 1 – 2
Drin Nehri – İşkodra / Arnavutluk
 
Sofya / Bulgaristan
 
Varna / Bulgaristan
 
Pelvne /Bulgaritan
Plevne Savaşının yapıldığı yerde inşa edilen savunma hattı ve köprü
 
Prizren / Kosova
 
I.Kosova savaşında savaş meydanında şehit düşen Osmanlı Padişahı I.Murad’ın savaşın yapıldığı meydandaki Türbesi / Kosova
 
Selanik Ayasofya Camii / Yunanistan Cami, Osmanlı Coğrafyasında bulunan 10 Ayasofya camiinden biridir. Kanuni Süleymanîn veziri İbrahim Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Evliya Çelebi Seyyahatnamesinde Cami’nin Trabzon Ayasofya Camii kadar büyüklüğe sahip olduğunu belirtir.
 
Selanik – Beyaz Kule Yunanistan Bir Osmanlı Hatırası. Şehrin sembollerinden olan kulenin etrafında günümüzde sur bulunmamaktadır.
 
Neretva Nehri üzerinde Kaanuni Süleyman devrinde yaptırılan Mostar Köprüsü Mostar / Bosna Hersek Cumhuriyeti
 
Miljacka (Milyatska) Nehri üzerinde bulunan Latin Köprüsü Saraybosna / Bosna Hersek Cumhuriyeti
 
İmam-ı Âzam Türbesi Bağdat / Irak
 
Ecyad Kalesi ve Kâbe Mekke/ Suudi Arabistan
 
Medine-i Münevvere / Suudi Arabistan

Dicle Nehri kenarında çamaşır yıkayan kadınlar. Musul / Irak
 
Şam’da bir sokak/Suriye
 
Halep Kalesinin uzaktan görünüşü Halep / Suriye
 
Beyrut’da II. Abdulhamid tarafından yaptırılan Hükümet konağı ve görevli Osmanlı memurları Beyrut / Lübnan
 
Kubbetü’s Sahra / Kudüs
 
Kudüs’te asayişi sağlayan 2 bölük Osmanlı askeri / Kudüs
 
1890′lı Yıllarda Amman / Ürdün
 
San’a Rüştiyesi / Yemen
 
Kahire Kalesi / Mısır
 
1895′lerde o zamanın söylemiyle Ehramlar bu günkü söylemle Pramitler / Mısır
 
Memlük Sultanlarının kabirleri / Mısır
 
Malta Kuşatmasında şehit düşen büyük Türk denizcisi Turgut Reis adına yaptırılan camii Trablusgarp / Libya
 
Tunus’un Başkenti Tunus’dan genel görünüş
 
Batum’dan genel görünüş Batum / Acara – Gürcistan
 
Hanya’da bir Osmanlı Camii Girit / Yunanistan
 
….





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder