;
"necati üstadım nerelerdesin sana taşköprüden sarımsak göndermek istiyorum bir telefonlaşalım " diyen
Dostumuz hemşehrim...
Madur ve Mazlumların avukatı..
Taşköprü Noteri Hacı Ali Özhan bey
Taşköprü'nün Meşhur Sarımsağı
veSizyez buğdayından yapılan Bulgur göndermiş.
Allah, ebeden razı olsun..
Tam bir şifa deposu organik Taşköprü Sarımsağını bilmeyen yoktur
peki
İlk defa HİTİTlerin "tanımını "yaptığı SİYEZ Buğdayı nedir?
Siyez nedir?
Siyez buğdayının besin değerleri nelerdir?
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/siyez-nedir-siyez-bugdayinin-besin-degerleri-nelerdir-40933196
Siyez nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve
sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü
olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor. Peki, siyez
nedir? Siyez buğdayının besin değerleri nelerdir?
Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum),
Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen, Triticum boeoticum türünden
yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile
birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir. İlk kez Güneydoğu
Anadolu bölgesinde yer alan Karaca Dağ'da evcilleştirildiği düşünülüyor.
Tr. monococcum ya da Einkorn olarak da
bilinen Siyez buğdayı ilk
olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu’da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış
günümüz buğdayının da atasıdır. Hititler ve Frigler tarafından da tarımı
yapılmış olan Siyez buğdayına verilen ilk isim Hititçe bir kelime olan
"Zız" iken, daha sonraları "Siyez" ve bazen de "Kaplıca"
olarak adlandırılmıştır. Günümüzde halen Kuzey Anadolu’da, Balkan ülkelerinde,
Almanya, İsviçre, İspanya ve İtalya’da ekimi yapılmaktadır.
Siyez buğdayının yapısı
Siyez Buğdayı 2n kromozom yapısındadır ve yabancı dillerde Emmer olarak
adlandırılan ve Türkiye'de Kars yöresinde ekilen Triticum dococcum (Gernik ya
da Kavılca)türü buğdaydan farklı bir yapıdadır. Tek başakçıklı olması ve sıkı
kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve
fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı'nın,
yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla
sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca tam tahıl tüketimiyle
ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında,
fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler
açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit
edilmiştir.
Besin Değerleri
Siyezin ortalama besin değerleri şu şekildedir
Enerji: 340 kcal/100g
Kül 1,70 g/100 g
Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
Karbonhidrat 6,92/100 g
Diyet lif 9,72/100 g
Yağ 1,78/100 g
E Vitamini 0,09 mg/100 g
B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
Niasin 4,21 mg/100 g
B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
Folik Asit 26 IU/100 g
Çinko 5,32 mg/100 g
Demir 4,21 mg/100 g
Fosfor 159,7 mg/100 g
Kalsiyum 32,26 mg/100 g
Magnezyum 93,51 mg/100 g
Potasyum 403,5 mg/100 g
Sodyum 3,41 mg/100 g
Selenyum 11,5 IU/100 g
Ham lif %0,90
Nişasta %56,69
Kül 1,70 g/100 g
Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
Karbonhidrat 6,92/100 g
Diyet lif 9,72/100 g
Yağ 1,78/100 g
E Vitamini 0,09 mg/100 g
B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
Niasin 4,21 mg/100 g
B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
Folik Asit 26 IU/100 g
Çinko 5,32 mg/100 g
Demir 4,21 mg/100 g
Fosfor 159,7 mg/100 g
Kalsiyum 32,26 mg/100 g
Magnezyum 93,51 mg/100 g
Potasyum 403,5 mg/100 g
Sodyum 3,41 mg/100 g
Selenyum 11,5 IU/100 g
Ham lif %0,90
Nişasta %56,69
Türkiye'deki siyez buğdayı tarımı
Siyez buğdayı Türkiye'de sadece
Kastamonu yöresinde, özellikle de Taşköprü, İhsangazi, Seydiler ve Devrekani
ilçeleri civarında yetiştirilmektedir. Bulgura işlenerek tüketilmektedir.
Siyez bulguru, başakcıkları tek taneli olan ve kavuzlu bir yapıya sahip olan
Siyez Buğdayı'nın, kaynatıldıktan sonra kurutulması ve tamamen geleneksel
yöntemlerle taş değirmenlerde yarılması (kırılma değil) sureti ile elde edilen
bir üründür. Kastamonu yöresinde 14000 dekar Siyez buğdayı ekiliş alanı
bulunmaktadır. Kastamonu geneli Siyez buğdayın üretim miktarı 3.500 ton, Siyez
bulguru üretimi yaklaşık 700 ton iken; İhsangazi İlçe Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü'nün verilerine göre üretimin en fazla yapıldığı
İhsangazi'de 2013 yılı ekilişi 6.750 dekar, Siyez buğdayı üretimi 1.687 ton ve
Siyez bulguru üretimi ise 470 tondur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder